PKI-certificaten aanschaffen bij Fiscale software

PKIo certificaat Uitstelregeling certificaat

Certificaat voor fiscale sofware

Een hot item voor 2018: het PKI Overheid Services Server Certificaat. Een hele mond vol, maar vanaf maart 2018 moet iedereen die gebruik wil maken van de beconregeling (Uitstelregeling Belastingconsulenten) zo’n certificaat hebben.

Wat is een PKI certificaat?

Het PKI Overheid Services Server Certificaat (PKIo) is, zoals de naam al doet vermoeden, een server certificaat. Dit PKIo certificaat zorgt voor een veilige verbinding tussen de persoonsgegevens van de klant en de overheid. Het is een soort SSL certificaat, wat veel op websites te zien is (https bijvoorbeeld). Momenteel zijn er drie partijen in Nederland (Trusted Service Providers of TSP) die dergelijke certificaten mogen verstrekken: KPN, Quo Vadis en Digidentity.

Door accountants, boekhouders en administratiekantoren wordt vaak als een ongewenste verplichting gezien. Het wordt namelijk opgelegd door de fiscus. Belangrijk is dus: Wat moet er gebeuren en wat kost het?

Wat moet er gebeuren?

Om in 2018 uitstel aan te kunnen vragen moet er een PKIo certificaat gekocht worden. Een aantal software-aanbieders komen daardoor met een oplossing voor hun klanten. Gebruikers van zowel Nextens, UNIT4 Fiscaal Gemak en Fiscaal-online.nl kunnen bij hun software-leverancier terecht. Wat hierin de beste keuze is kunnen we niet zeggen, dat is per persoon afhankelijk. KBP Kluwer, AFAS en Tecknow bieden hier echter niets voor aan.

Fiscaal-online.nl werkt samen met KPN voor het verstrekken van certificaten. De aanvraag zelf loopt altijd via de TSP (KPN), maar via Fiscaal-online.nl is een overzichtelijke handleiding beschikbaar. In principe kan iedereen zo een PKIo-certificaat aanvragen.

Unit4 Fiscaal Gemak heeft voor alle klanten de mogelijkheid om vanuit het account een aanvraag te doen bij Digidentity. Digidentity verstrekt momenteel alleen 1-jarige certificaten. Men zal dus ieder jaar opnieuw moeten verlengen.

Nextens werkt samen met PKIPartners. PKIpartners is géén TSP en mag daarom zelf geen certificaten verstrekken. Zij begeleiden je in de aanvraag van het certificaat bij zowel Quo Vadis of KPN. Voor deze dienstverlening vragen zij een vergoeding.

Wat kost een PKIo certificaat?

De prijzen van de PKIo-certificaten liggen niet erg ver uit elkaar. Een certificaat kost gemiddeld 599 – 650 euro voor een periode van drie jaar, inclusief identificatie.

Fiscaal-online.nl: 599,- (inclusief uitstelregeling!)

Fiscaal-online.nl werkt samen met KPN voor het aanbieden van PKIo certificaten. De prijzen van KPN zijn vastgesteld op 599,- euro. Als je echter gebruik maakt van de Fiscaal-online.nl referentiecode krijg je de uitstelregeling belastingconsulenten daar gratis bij. Zo bespaar je 89,95 euro en je kunt onbeperkt uitstel aanvragen. Meer info bij Fiscaal-online.nl

Unit4 Fiscaal Gemak: 650,-

Unit4 Fiscaal Gemak werkt samen met Digidentity voor de aanvraag van PKIo certificaten. Digidenity biedt éénjarige certificaten aan. Het eerste jaar kost deze 300,- euro. De jaren daarop volgend kost het certificaat 175,- euro. In drie jaar komt dat neer op 650,- euro Het voordeel is dus dat je ‘gespreid’ kunt betalen, maar dan moet de verlengprocedure wel jaarlijks doorlopen worden. Meer info bij Unit4 Fiscaal Gemak

Nextens: 679,-

Nextens raadt aan gebruik te maken van PKIpartners. Met hun hulp vraag je een driejarig certificaat van 599,- euro aan bij Quo Vadis of KPN. De service van PKIpartners kost 80,- euro. Voor dat bedrag begeleiden ze je in het aanvraagtraject. Dit zet het totaal op 679,- euro als je de aanbevolden methode van Nextens volgt. Het certificaat zelf regelen via een van de aanbieders is uiteraard ook mogelijk. Meer info bij Nextens